FANDOM


Critter Kludde

De Kludde is een waterduivel uit de Vlaamse folklore die eenzame wandelaars op hun rug bespringt om vervolgens op de rug van de reiziger meegelift te worden. Hiermee is hij verwant aan de Osschaert en de Flodder. Ook kan Kludde van gedaante veranderen. Zijn naam komt van het geluid dat hij maakt als hij als vogel 's avonds over de daken vliegt; "Kludde! Kludde! Kludde! Kludde!"

KarakterEdit

Kludde houdt zich vaak onder bruggen of in holle bomen schuil en komt enkel 's nachts tevoorschijn. Wandelaars kunnen zijn komst herleiden uit het geluid dat hij maakt. Hij wordt namelijk gedwongen om een ketting om zijn enkel te dragen.

Als Kludde zijn komst heeft laten merken, springt hij de nietsvermoedende reiziger in zijn nek. Deze is dan verplicht hem de rest van de nacht op zijn rug te dragen. Als de reiziger zijn bestemming weer bereikt of hij zijn bestemming weer bereikt verdwijnt Kludde weer.

GedaanteveranderingEdit

Kluddes uiterlijk verschilt van verhaal tot verhaal. Hij wordt soms voorgesteld als een demon die verschillende gedaantes kan aannemen:

  • In sommige vertellingen wordt hij omschreven als een monsterlijke zwarte hond (zie ook hellehond) die zich op zijn achterste poten voorbeweegt.
  • In een normale kat. Als hij door meelijvolle voorbijgangers wordt benaderd, verandert hij weer in zichzelf met alle gevolgen van dien.
  • In een grote zwarte vogel. Hij vliegt 's avonds over de boerderijen om iedereen wakker te houden met zijn geroep.
  • In andere verhalen is hij een man die zich in een harige hondenhuid hult.

PlaatsenEdit

Kludde wordt geassocieerd met de Scheldestreek; Dendermonde en andere dorpen in Oost-Vlaanderen, maar ook in de omgeving van Antwerpen, zoals Hemiksem en Schelle bestaan er verhalen. In de gemeente Wichelen bestaat er zelfs een Kluddepad. Eveneens is Kludde gekend in de streken rond Zemst en Zemst-Laar in Vlaams Brabant, daar huist hij in de vroegere moerassen, bossen, weilanden en de Zenne. Kludde draagt daar de naam Kleudde en heeft ook enkele jaren symbool gestaan voor een lokaal Metalfestival te Zemst-Laar en later in Weerde. Een Breendonkse variant zegt dat Kludde, nà nachtelijke wandelaars op de rug te zijn gesprongen, steeds maar zwaarder wordt. Tot de arme wandelaar, die zich niet van de kwelgeest kan ontdoen, er dood bij neervalt.

BronnenEdit

  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kludde
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.