The Necronomicon Wiki
Advertisement

GW246H174.jpeg

De Mngwa (Swahili; "De vreemde") of Nunda is een reusachtige, wild, grijs katachtige beest waarvan gezegd wordt dat het langs de kust van Tanzania jaagt.

Uiterlijk en beschrijving[]

De grootte van het beest wordt beschreven als "de grootte van een ezel". De vacht van de Mngwa zou donkergrijs zijn met zwarte strepen, zoals die van een gestreepte kat. Het lichaam van het beest zou enkele kale plekken moeten hebben vanwege het feit dat er doden zijn gevonden waarvan gezegd wordt dat ze bosjes grijs haar in hun handen geklemd hadden. Er wordt gezegd dat de Mngwa in de holst van de nacht op zijn menselijke prooi jaagt zonder enig geluid te maken door de zachte kussentjes onder zijn poten. De lichamen van de slachtoffers vertonen wonden die gemaakt zijn door vlijmsherpe kleuren en reusachtige tanden. Als hij echt zou zijn, zou de Mngwa een mens in een slag of beet kunnen doden.

Meldingen[]

De vroegste beschrijving gaat terug naar 1150 waar de Mngwa voorkomt in een oud Swahilisch lied, welke ook de Leeuw (Simba) en de Luipaard (Nsui) meldt. Dit bewijst dat de Swahilianen deze drie dieren niet hebben kunnen verwarren toen ze de Mngwa zagen. De legende zegt deze mythische kat sterker was dan de leeuw en dodelijker dan een luipaard.

Rond 1300 organiseerden leiders van stammen een zoektocht om de Mngwa te vinden, maar onverrichterzake. In modernere tijden gingen professionele sporenzoekers aan de slag, maar ook zonder resultaat.

In 1920 zag William Hichens, een kapitein van een Britse kolonie, het beest en schreef over de verminkte lichamen van verscheidene inboorlingen waarvan gezegd werd dat ze aangevallen werden door het monster; de slachtoffers hadden plukken grijs haar in hun handen geklemt. Jagers die regelmatig achter leeuwen aanzaten zouden te bang zijn om op de Mngwa te jagen.

Toen kapitein Hichens in 1900 de verhalen van dit beest naar het vroege Engeland bracht, werdt er een discussie onder wetenschappers teweeg gebracht over wat soort wezen dit nou had kunnen zijn. Velen dachten dat het een onbekend soort katachtige was, misschien verwant aan luipaarden, anderen geloofden dat de Mngwa een bekend soort was maar met ongewone kleuren en patronen, ongeveer als de sneeuwluipaard. Anderen wuifden het weg als een legende.

Een in Tanzania werkzame Britse administrator meldde rond 1940 dat verscheidene inwoners waren aangevallen door dit dier. Hij dacht dat een grote mensetende leeuw verantwoordelijk was, ware het niet dat de sporen en plukken grijs haar op de grond een ander verhaal vertelden. (Welfare & Fairley, 1981).

Bronnen[]

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Mngwa
  2. http://www.mythicalcreaturesguide.com/page/Mngwa
Advertisement