FANDOMAls je mee wilt helpen deze Wiki te verbeteren, lees dan alsjeblieft deze regels door. Zo houden wij de Wiki overzichtelijk voor ons allemaal.

Het artikelEdit

Wij verzamelen de volgende informatie:

Wezens
Edit

Dit kunnen folkloristische, cryptozoölogische of fictieve wezens zijn. Ook geesten vallen onder deze categorie.

Plaatsen
Edit

Dit kunnen plaatsen zijn waar paranormale of mysterieuze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, plaatsen die een mysterie herbergen.

Voorwerpen
Edit

Dit kunnen voorwerpen (levenloze voorwerpen zoals poppen, schilderijen, stenen etc.) zijn waar een vloek op rust of bezeten is. Ook als de herkomst van het voorwerp mysterieus is is dit het vermelden waard.

Gebeurtenissen
Edit

Dit kunnen verdwijningen, verschijningen/verschijnselen (Mariaverschijningen, geesten) vreemde lichamelijke condities of vloeken zijn. Ook UFO waarnemingen vallen onder deze categorie.

Goden
Edit

Alle goden en halfgoden van bevolkingsgroepen of stammen vallen onder deze categorie.

Geloofwaardigheid
Edit

Hierin volgen wij het voorbeeld van de 18e eeuwse schrijver MArtens Douwe Teenstra. Wij proberen zo kritisch mogelijk te zijn, dus is je bron onnauwkeurig of heb je bronnen die elkaar tegenspreken, ga dan alleen uit van dingen die beide bronnen kunnen bevestigen. Stuur desnoods een mail naar de schrijver van je bron om na te gaan waar die de informatie vandaan heeft. Probeer zelf zo kritisch mogelijk tegen je eigen artikel aan te kijken.

Fictie
Edit

Wij verzamelen naast "echte" artikels ook fictieve onderwepren. Dit kunnen vloeken, monsters, geesten of goden zijn. We proberen dit zo beperkt mogelijk te houden omdat de Wiki ander gevuld raakt met allerlei onzin. Als je een fictief artikel plaatst, houd je dan aan deze regels:
• Het artikel is voorgekomen in een boek of een film.
• Noteer ALTIJD de tag "Fictie" met daarnaast de tag "Boek" of "Film". Dit om het fictie en de feiten uit elkaar te houden.
• Let er tenslotte op dat je geen 'lieve' monsters of (niet serieuze) monsters uit kinderfilms in de Wiki zet.

Spelling en grammaticaEdit

De artikels dienen te worden geschreven in Algemeen Beschaafd Nederlands. Alleen citaten mogen van deze regel afwijken. Het kan nooit kwaad om een spellingscontrole te doen nadat je een pagina hebt aangemaakt of ge-edit. Als je een spelfout ontdekt, zouden wij het zeer waarderen als je het verbetert. Voer de spelfout in bij de "Edit Summary". Vink "minor edit" aan. Als je een artikel hebt vertaalt sluipen er haast altijd grammaticafouten in. Meestal kom je erachter als je je artikel een dag na het maken leest. Dubbele woorden, een verkeerd opgebouwde zin... Ook dit willen wij graag gecorrigeerd hebben. Voer in bij "Edit Summary" welke alinea's verbetert zijn.

Zorg er ook voor dat de tekst leesbaar blijft. Probeer grote lappen tekst netjes onder te delen in alinea's, en probeer dubbele zinnen te voorkomen.

TaalgebruikEdit

Probeer het taalgebruik zo formeel mogelijk te houden, zodat de Wiki echt een encyclopedie wordt.

BronvermeldingEdit

Noteer ALTIJD de bron van je artikel. Niet alleen vanwege copyright, maar ook om na te kunnen gaan hoe betrouwbaar je bron is. Het is handig als je artikel door meerdere bronnen bevestigt kan worden. Als je een artikel hebt vertaalt, noteer dan de originele bron.

CategorieënEdit

Noteer bij je artikel het land van oorsprong van je onderwerp, de provincie, en de categorie van je onderwerp. Probeer zo nauwkeurig mogelijk te zijn met zo min mogelijk tags. Als je vindt dat er een tag ontbreekt kan je deze toevoegen.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.